söndag 11 september 2016

Åkerman och Lyckemo

Nu har det vips hänt saker och fastigheten (tomten? gården? marken?) har förändrats, liksom för alltid. Åtminstone har vi fått två nya familjemedlemmar: fru Lyckemo och herr Åkerman. 


I tisdags kom Lyckemo. Klarröd och grann, med rund mule och extra hydraulik backade vi av henne från lastbilen. Tyvärr inträffade en olycka längs vägen när vi missat att sänka ned bakvikten om 400 kilo, så att övre staget i trepunktslyften brast rakt av i gjutgodset. Aj aj aj. Ingen slåttring förrän det är svetsat, om det nu går att svetsa. Fru L, född typ 1957, är äldst på gården och har därmed rätt att göra lite som hon vill: Ibland startar hon ej och stundom fungerar icke frontlastaren. Å andra sidan har vi inte lärt oss att smörja henne heller. Stort tack i alla händelser till förre ägaren Krister, som också skickade med gafflar, en snöskopa, ett snöblad samt två vagnar.

I torsdags anlände så herr Åkerman. Far T kom strax innan vilket var illa trevligt och gav god handräckning. Ett vidunderligt schabrak som fick mellanlanda ute på landsvägen. Det smällde och knarrade med tordönsstämma när han körde av det ännu större släpet, som färdats ned från Tierpstrakten och en Tomas med entreprenadfirma. Vi lastade en skopa på släpkärran och tack o lov gick den inte sönder och vår bil orkade. Sen var vi tvungna att be granne E komma o hjälpa oss att lasta av från släpvagnen samt hämta rototilten på landsvägen. Sen äntrade jag cockpit och började känna mig fram bland knappar, spakar och pedaler. Att påstå att jag körde stickan i en luftledning vore oförskämt. I alla händelser gick inget sönder. Åbäket rattades och inte mindre än fyra verktyg lyftes samtidigt när vi larvade iväg i 2-3 km/h bort till oss. Totalt är det ju sex grunkor till: grävskopa, kabelskopa, planerskopa, släntskopa, rototilt, tjälkrok.

(Ingen bild här på Åkerman än, har lite strul med min Fairphone...)

På fredagen försökte jag o far meka med traktorn, som alltså är en MF35:a. Vi kollade elen - enbart saftblandaren och baklyset, samt vindrutetorkaren, fungerar… Vi for till Källvik o hämtade plog o vägsladd som inte kom med i tisdags. Så kom timmer(s)vännen David och efter mörkrets inbrott Michelle.

I går lördag var en så fin dag, med bad och gemensamt arbete — vi killar byggde ett garage till Lyckemo, som får namnet Lyckebo! Underbart. M rafsade och placerade hö och halm runt planteringar (den första hö har, efter tjusig slagning i tisdags av granne Bert). Vi har nu nog lärt oss hur Lyckemo ska startas: 1) Pumpa diesel. 2) Ställ gasen ganska på, dvs rakt åt höger eller något nedåt. 3) Glöd 20 sek. 4) Kör startmotor UTAN samtidig glödning 5-10 sek. 5) Upprepa 2-3. Förhoppningsvis går det utan extraladdning av batterierna.


Här snickrar David en bock för vedkapning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar